Hoe kan u enthousiast, energiek, verbonden met uzelf en met uw publiek, spreken? Met een aansprekend verhaal uiteraard... en onder meer ook door - niet onbelangrijk - dieper in de longen, diafragmaal, te ademen. Dia wat...?
We hebben het zelf nog niet echt uitgetest, naar verluidt zou een doorsnee mens 2 à 3 minuten zonder adem kunnen. Wat we wel al getest hebben is wat het verschil is bij het bergop rijden (met de fiets). Bij het beklimmen van de 21 kilometer lange Mont Ventoux zijn we - met focus op de diafragmale ademhaling - gemiddeld 15 minuten sneller boven. In de volksmond, door bewust (en na een tijdje onbewust) dieper in de buik te ademen…
Wanneer u uw longen tijdens een pauze (een moment van stilte, van stilzwijgen gedurende een aantal seconden) alle ruimte geeft om zuurstof te tanken, laat u ook spanning los. En krikt u uw energiepeil op. Zo geeft u uzelf en uw publiek tegelijkertijd alle ruimte. U denkt samen na, komt tot rust, uw boodschap daalt vlotter in, u heroriënteert uzelf en uw publiek terug naar uw doelstelling,..
Waar bent u tijdens de voorbereiding van uw uiteenzetting vooral mee bezig? Met uw verhaal, uw intro, de mogelijke reacties van uw publiek, met uw sprekersangst te overwinnen... en toch is het om bovenvermelde redenen aangewezen dat u vooral focust op uw ademhaling… waarom bent u daar - als spreker – dan zo weinig mee bezig? Geen (adem)nood, u kan de middenrif- of diafragmale ademhaling altijd aanleren...
Hoe herkent u de aanwezigheid van uw middenrif?
Bij het diep inademen spant uw middenrif zich op tot een platte schijf. Uw longen krijgen zo voldoende ruimte om zich helemaal op te vullen met lucht. Wanneer u uw adem zo lang mogelijk inhoudt, voelt u bij de allerlaatste seconden uw middenrif, dat zich weer wil ontspannen.
Het middenrif wordt overigens automatisch geactiveerd wanneer u luidop lacht en hoest. U kan zich dus bewust worden van (de plaats van) uw middenrif door gewoon te lachen (een hahahaha doen) of te hoesten met uw hand boven uw buik, op uw maag...
Hoe oefent u uw middenrif- of diafragmale ademhaling?
- Ga rechtop in een stoel zitten en zorg ervoor dat uw rug gerecht is;
- Haal diep adem door uw neus en stuur de adem naar het lager gedeelte van uw middenrif. Voel dat uw middenrif zich volledig uitzet. Doe dit in vijf tellen;
- Adem nu in vijf tellen weer uit door de neus. Las geen pauze in tussen het in- en uitademen. Ga gewoon ritmisch door met ademhalen. De continuïteit van ademhalen is cruciaal bij spreken;
- Het gestaag uitademen, het zuinig zijn met de adem terwijl u uitademt, bevordert een goede ademsteun;
- Wat is ademsteun? Het tegenhouden van de natuurlijke neiging van uw middenrif om de ingeademde lucht opnieuw uit te ademen. Door zuinig te zijn met uw adem gaat u automatisch meer (adem)steunen en traint u een grotere uithouding/conditie met betrekking tot uw adem;
- Het inhouden van de adem is enkel een oefening om het middenrif te ontdekken en te voelen hoe ademsteun in zijn extreemste vorm aanvoelt.
Welke oefeningen kan u doen om meer uithouding en ademsteun te krijgen?
- Hou een kaars op 10 tot 20 cm voor uw mond wanneer u spreekt. Het is de bedoeling dat de kaars blijft branden terwijl u spreekt.
- Adem uit met de letter 'S'. Time hoelang u erover doet tot uw laatste beetje adem. Probeer nu uw tijd te verbeteren. Dit is opnieuw conditietraining, vergt dus frequente herhaling.
- Ademen tot in het diepst van uw longen vraagt een complete ontspanning van uw buikspieren. Bij het inademen mag er geen enkele spanning in de buik te bekennen zijn. Bij een complete ontspanning van de buik gaat uw lichaam automatisch inademen…
- Ontspan al uw buikspieren, adem in en check met uw vingers of u uw buik kan induwen. Veert uw buik mee in, dan bent u goed bezig. Behoud een continue inwaartse beweging van de buik bij het spreken (uitademen). Blokkades of spanning in de buik veroorzaken immers ook spanningen rond de stembanden…
En hoe doet u dat nu tijdens het spreken zelf?
"Allemaal goed en wel", horen wij u zeggen... bewuste oefening rond diafragmaal ademen baart kunst en brengt ons gaandeweg in een fase van onbewust dieper ademen. Maar wat doen we wanneer we op het podium of voor ons publiek staan?
We kunnen ons brein sturen door een vorm van acupressuur toe te passen. Zoals op bijgaande foto wordt aangetoond: breng uw 2 "onderste" vingers, de ringvingers en pinken, samen terwijl u ademt. U stuurt op deze manier uw zenuwbanen in de richting van diafragmaal ademen. U zal merken dat u automatisch dieper in de longen gaat, u voelt uw lage adem... Werkt dit? Uit tig ervaringen met en van coachees, trainees en uit eigen ondervinding, weten we dat dit heel goed werkt…